Toprak Şems Tezcan’ın “Doğal Yaşam Parkında Bir Suikast” İsimli Öykü Kitabı Raflarda ve Zihnimizde Yerini Aldı!
Plüton Yayın tarafından yayımlanan ve deneysel öyküler barındıran “Doğal Yaşam Parkında Bir Suikast” yazarı Toprak Şems Tezcan tarafından hayvanat bahçelerine kıstırılmış tüm canlara ithaf edilmiş, öyküler kadar ithaf da oldukça hoşumuza gitti. Kitapta toplam sekiz öykü var. Editörlüğünü Nefise Doğangün üstlenirken, tasarımını da Dilara Dursun gerçekleştirmiş. Kitaba adını veren ‘Doğal Yaşam Parkı’nda Bir Suikast isimli öyküden bir parça arka kapağa tadımlık olarak konmuş:
“Marsilio ölümüne pek yakın olmasa da, yani en azından kendisi pek öyle hissetmese de bir şerit gibi aklından geçiriyor otobiyografisini. Film şeridini dolduracak bir yaşanmışlığı olmadığından kompakt kasetlerle yetiniyor. Eğitim durumunu, işini ve kariyerini hatırlatıyor kendisine, vazgeçebilmek için. Medeni durumunu, çocuksuzluğunu ve sığıntı gibi geçen aile hayatını gözden geçirmesinin pek iyi bir fikir olmadığını düşünüyor ama artık çok geç. Hani insan nefes aldığının farkına vardığında aldığı solukların ritmi bozulur ya, işte öyle bir şekilde, düşünmekten alıkoyamıyor kendisini.”
Bu alıntıdan da fark edebileceğiniz üzere kitabın dili oldukça akıcı, hayatın içinden hepimizin çevresinde olan fakat normalde dikkatimizi çekmeyen imgeler üzerine kurulan anlatı akıcılığı bozmadan okuma keyfini oldukça arttırıyor. Bunun sebebinin ise Tezcan’ın aslında şairliğiyle daha ön plana çıkmış olmasına bağlıyoruz. Yer yer mizah içeren, çok keyifli öyküler barındıran bir kitap. İçinde iki adet de bilimkurgu öyküsü bulunan kitapta genel bir konsept olmasa da istemli bir şekilde kitabın adına her öyküde bir gönderme var gibi. Dikkat edilmediği sürece fark edilmeyecek olsa da çoğu öyküde bir hayvan imgesi ön plana çıkıyor, bu hayvanların normal yaşamdaki tanımlanan özellikleri ise ana karakterin kişiliğinde kendine yer buluyor. Bu durum oldukça ilgi çekici. Normalde bu tarz girişimler çok göz önünde olur ve fazla dikkat çeker, doğal bir şekilde de içeriğe yedirilemez fakat Tezcan bunu ustaca çok iyi başarmış. Hatta fark edemediğimiz başka şeylerin de olduğunu düşünerek daha sonra kitabı tekrardan okumayı düşünüyoruz. Ekim ayında raflarda yerini alan bu kitaba kitaplığınızda yer vermenizi içtenlikle tavsiye ederiz, çok farklı bir deneyim yaşayacaksınız.
Yazarın özgeçmişi de oldukça ilgi çekici, editörlük ve sokak fotoğrafçılığı yapan Toprak Şems Tezcan’ın yaşına göre yayımlanan kitap sayısı oldukça fazla, buna ek olarak sadece ülkemizde değil yurtdışında da ismini duyurmuş bir sanatçı. Eserleri İngilizceye, Farsçaya ve Hintçeye çevrilerek çeşitli dergi ve antolojilerde Amerika, Almanya, İspanya, Hindistan, İngiltere, Japonya, İtalya, Avustralya, İran, Fransa, Nepal, İsveç, Kanada, Polonya ve Hollanda gibi ülkelerde yayımlanmış. Birçok dergi ve fanzinde çoğunlukla şiirleri ve öyküleriyle bazen de fotoğrafları, çevirileri ya da karikatürleriyle yer alan Tezcan’ın dijital ve analog fotoğraflarından oluşan “Nelumbo” isimli sanatçı kitabı Brezilya, Meksika, Hindistan, Amerika, Almanya, İspanya, İngiltere, Japonya, İtalya, Avustralya, Fransa, İsveç, Kanada, Polonya ve Hollanda gibi ülkelerde yayımlanırken “Neural Enchantment” ismiyle İngilizce olarak hazırladığı, tek ve uzun bir cut-up’tan oluşan kitabı ise toplam yirmi dilde Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Hollanda, Polonya, İsveç, Japonya, Kanada ve Avustralya merkezli olmak üzere satışa açılmış ve dünyanın diğer noktalarından da ulaşılabilir durumda.
Toprak Şems Tezcan yaratıcılığı ve bereketli üretimleriyle, özellikle de kimseye benzemeyen ilginç tarzıyla ilerleyen zamanlarda isminden daha çok söz ettirecek diye düşünüyoruz. Doğal Yaşam Parkında Bir Suikast isimli öykü kitabı ise yazarın farklı dünyasına girebilmek için sizin adınıza iyi bir başlangıç olacaktır. Bu dünyaya giriş yaptıktan sonra insan gerçekten çıkmak istemiyor, bu nedenle üretken bir yazar olması bizi çok mutlu etti diyebiliriz.
Doğal Yaşam Parkında Bir Suikast,
Toprak Şems Tezcan, Öykü
Plüton Yayın, Ekim 2023, 90 s.