Plüton Yayın’ın akademi serisinin üçüncü kitabı olan “Sen Benim En İyi Arkadaşımsın” yayımlandı. Kitabın alt başlığı “Kayıp Şiirin Poetikası: Arkadaş Z. Özger“. Alt başlıktan da anlaşılacağı üzere Arkadaş Zekai Özger’in poetikası üzerine yazılmış çok kıymetli bir kitap. Arkadaş hakkında doğru bilinen yanlışların giderildiği, hatta yer yer hiç bilinmeyenlerin de ortaya çıkartıldığı önemli bir çalışma. Kitabın yazarı Sabahattin Umutlu. Kitapta Arkadaş Z. Özger’in el yazmaları da var, bunlar kitaba ayrı bir değer katıyor tabii ki. Kitap Arkadaş’ın birçok arkadaşının ve önemli isimlerin metinleriyle söyleşilerini de barındırıyor. (Ali Özpalanlar, Halit Özboyacı, Emek Erez, Tekin Sönmez, Gün Zileli, Lemi Özgen, Tahir Abacı, Erkan Dündar, Ahmet Orhan, Can Gürses, Nedim Yeşiloğlu ve Bawer Çakır) Kitabın editörlüğünü Toprak Şems Tezcan yaparken, kapak tasarımı da Dilara Dursun’a ait.
“Sen Benim En İyi Arkadaşımsın – Kayıp Şiirin Poetikası: Arkadaş Z. Özger” kitabına Plüton Yayın’ın internet sitesinden ve diğer kitap satış noktalarından ulaşmak mümkün: www.plutonyayin.xyz
Kitabın tanıtım etkinliği Ankara’da 6 Mayıs 2023’te saat 17.00’de Mülkiyeliler Birliği’nin Konferans Salonunda, Kurucu Genel Başkanlığını usta şair Ahmet Telli’nin üstlendiği; Adnan Gerger, Cengiz Kaplan, Cevahir Bedel, Gül Meriç Coşkun, Nevin Koçoğlu ve Sema Güler’in de kurucu üyesi olduğu BİSED (Bilim Sanat Edebiyat Derneği) ile Plüton Yayın tarafından ortaklaşa yapılacak. Etkinliğin moderasyonunu Beyza Basar Ataol üstlenirken konuşmacılar da Ahmet Telli, Ali Özpalanlar, Sabahattin Umutlu ve Halit Özboyacı olacak. İlker Kılıçer ise Arkadaş Z. Özger’in şiirlerinden esinlenerek hazırladığı pandomim gösterisiyle “Kayıp Şiirin Poetikası – Arkadaş Z. Özger Buluşması” etkinliğinde yer alacak. Bu etkinlik aynı zamanda Arkadaş Zekai Özger’in ölüm yıl dönümünden bir gün sonra gerçekleşen anma etkinliğidir ve herkes katılabilir.
Kitaptan kısa bir alıntı: “Arkadaş Z. Özger, şiiri etik ontolojik bir eylem olarak görür. Şiirin ve şairin dünyadaki oluşuna dair yaşanılan tüm çatışmaların, iktidarların tüm kuşatmasına rağmen kendini var kılma çabasının (Conatus) etik ontolojik bir eylemi. Dünyada oluş ile ilgili tüm haller şiirin dışında kalmaz. Kadınlık ve erkeklik tanımları üzerinden tüm toplumsal cinsiyet rolleri sorgulanır. Özneyi bir bedene ve bir coğrafyaya hapseden tüm kodlar ateşe verilir.”