Her Gün 1 Sayfa Nutuk – Gökhan Göksu


Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı’nın askeri ve siyasi süreçlerini kişisel bir bakış açısıyla anlattığı NUTUK, ortaokul ve lise öğrencileri için “Her Gün 1 Sayfa NUTUK” ismiyle yayında.

 Her Gün 1 Konu – Açıklamalı NUTUK

40kitap.com adresinden “Her gün 1 Sayfa NUTUK” ismiyle çıkan kitabı yayına hazırlayan; Öğretmen Gökhan GÖKSU. Eylül 2022’de satışa çıkan eser; gençlere, sade anlatımıyla birlikte açıklamalar da sunmakta. Genelde derslerde öğrencilerin aklına takılanlar, kitabın Açıklama bölümlerinde karşılıklarını bulmuş durumda.

Tarihi Olayların İnsani Tarafı

Ders kitaplarının herhangi birinde, birbirine küsen subayların anlatıldığına rastlayamazsınız. O kitaplarda liderlik krizinin neden olduğu çekişmeler yer almaz. Çünkü tarih bilimi, kişilerle değil, olayın neden ve sonuçlarıyla ilgilenir. Bu nedenle NUTUK, tarihi belgelerle birlikte, olguların yanında görüşlere de yer vermesi bakımından psikolojik de bir eserdir. İçinde çok kez “Kırıldım”, “Duyunca çok sinirlendim.”,”Coşkuyla karşıladım.” gibi anlık duyguları da içeren ifadeler bulunur.  Tarih kitaplarındaki duygu eksikliğini tamamlayan bu tavır, kitaplaşan büyük bir konuşmanın okunmasına sebep olan insani taraftır. Gökhan GÖKSU

Gökhan GÖKSU, kitabın önsözünde bir de gençlere sesleniyor: “Yine de aklımda kalan hala aynı soru: Mustafa Kemal’e böyle uzun ve detaylı bir konuşma hazırlatan düşünce neydi? Ben, bu soruya bazı cevaplar yakaladım gibi… Sizin de kendinizce bir şeyler bulmanızı isterim.”  

Nutuk’un “Her Gün 1 Sayfa=1 Konu” ismiyle açıklamalı halde yayınlanmasının sebebi, gençlerin sıkılmadan ve anlayarak okumalarına destek olmaya çalışmaktır. Bu bakımdan, etkisi uzun zaman sürecek gibi duruyor.

Mustafa Kemal’in kitaplaşan bu büyük konuşmasındaki bahsettiği olaylardaki tavır değişimleri, kararlılık, akılcılık ve en önemlisi gerçekçilik, kitabı okuyan herkese güncel bir kılavuz olma iddiasını taşıyor. Gençlere yol gösteriyor.

Tüm bunların yanında 8. sınıf öğrencilerinin girecekleri Liselere Geçiş Sınavı için iyi bir yardımcı kaynak olacaktır.

GÖKHAN GÖKSU: 1987 İzmir doğumlu. İlk, orta ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. Şirinyer Lisesi ve Uşak Üniversitesi’ni bitirdi. 2012 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak görev yapmakta. Diyarbakır, Amasya, Balıkesir gibi birçok şehirde görev yaptı. Aytül Göksu ile birlikte gerçekleştirdikleri Ver Elini Kardeşim isimli ulusal projeleri, Deniz Kamar ile birlikte hazırladıkları Edremit İbrahimce Belgeseli ve yazarlarının arasında yer aldığı İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Test Kitabı bulunmakta. Halen İzmir Konak Yıldırım Kemal Bey İmam Hatip Ortaokulu’nda Müdür Yardımcısı olarak görev yapmakta ve 2 çocuk babası. 

  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

"Varlığımız Sırlarımızdan İbaret!"

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir