Plüton’dan Gelen Özgür Yayıncılık!


Yaklaşık beş yıl önce ”Ülkenin düzgün edebiyat, kültür ve sanat dergisi eksikliğini popüler kültürden uzaklığımızla gidermek istiyoruz.” diyerek yayın hayatına başlayan ve belirli periyotlar arasında sıkışıp yayınlanmak için yayınlanmaktansa, gerçekten hazır olduklarında yayınlanabilmek için süresiz bir yayın olduklarını dile getiren Plüton Dergi geçtiğimiz günlerde yedinci sayısıyla okurlarına kavuşmaya başladı. Yazar kadrosunda daha çok ünsüz, genç isimlere yer vermeyi tercih eden Plüton Dergi’nin yazarları arasında akademisyenlerin çokluğu da oldukça dikkat çekici. Eser gönderimleri için tek şartları özgeçmiş eklenmemesi, bunun sebebini de ”Bizi kim olduğunuz değil, gönderdiğiniz eser ilgilendiriyor.” diyerek cevaplandırıyorlar.

Yedi yıl önce ”Yeraltının asi çocukları” olarak nitelendirilen ve kendi tabirleriyle ”Dogmalara karşı doğmuş” bir edebiyat fanzini olan Meskalin ile yayın hayatına başlayan Toprak Şems Tezcan yakın zamanda Analog Lama adında bir fotoğraf fanzini de çıkartmaya başlamıştı. Plüton Yayın olarak yakın zamanda aynı çizgide kitap yayıncılığına da başlayacaklarını belirtiyor. Dergilerde gördüğü eksiklikleri gidermek için dergiciliğe başlayan Tezcan, aynı anlayışı kitap yayıncılığında da sürdüreceğini ve yayıncılık yerine matbaacılık yaparak yazardan ücret talep edenlere karşın; yazarlardan hiçbir talepte bulunmadan, yazarından çizerine, dizgicisinden redaktörüne kadar emek veren herkese kitap telifinden pay verip, sadece kendi yayın çizgilerine uyan nitelikli dosyaları yayın programına alıp onurlu bir yayıncılık yaparak yeni bir soluk yaratmayı hedefliyor.

Yedinci sayıları yedi liralık düşük fiyatlandırmasıyla dikkat çekerken, buna ek olarak çevrimiçi siparişlerde fiyat farkı olmaksızın kitap hediye edebilmelerinin nasıl mümkün olduğunu da her zaman dillendirdikleri Ursula K. Le Guin’in sözüyle cevaplandırıyorlar:

”Ama bizim güzel ödülümüzün adı kâr değil, onun adı özgürlük!”

www.plutonyayin.xyz

İnternet sitelerinden ücretsiz kargoyla sipariş verebilir, iletişim bilgilerine ulaşabilir, çevrimiçi yayınlarını okuyabilir ve yayında olduğu zamanlarda radyolarını dinleyebilirsiniz.

  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

"Varlığımız Sırlarımızdan İbaret!"

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir