Virginia Woolf’un Çalkantılı Hayatı Hakkında 8 Şey


76 yıl önce bir kadın kimselere bir şey söylemeksizin eteğine taşlar doldurarak Ouse nehrininin soğuk sularına kendini bıraktı. Cansız vücudu olaydan iki hafta kadar sonra bulunabildi. Daha sonraları bütün dünya tarafından tanınacak olan bu kadının adı Virginia Woolf’tu…

Virginia Woolf Okula Gitmedi

Virginia Woolf’un ilginç yaşamı doğumuyla birlikte başlıyor aslında. Woolf, Victoria döneminin en tanınmış yazarlarından Sir Leslie Stephen’ın kızıydı. Beş kardeşin dördüncüsü olan Virginia, o dönemde kız çocuklara uygulanan eğitim eşitsizliği nedeniyle okula gitmedi ama babasının çabalarıyla kendini geliştirmiştir.

Victorya Dönemi’nin korkunç sıkıcılığı

Virginia sıkıcı bir çocukluk geçirdi. Daha sonraları ressam olan çok sevdiği kız kardeşi  Vanessa Bell ile birlikte büyüyen Virginia, Victorya tarzı yaşamın ciddiyetini ve sıkıcılığı görerek değişik bir yaşama yöneldi.

Virginia Woolf’un Annesinin ölümü

13 yaşındayken annesini yitirince ağzından şu sözler dökülecekti; “Olabilecek en büyük felaket”. Virgina Woolf annesine olan özlemini “Deniz Feneri” adlı eserinde yansıtmıştır. Romanla ilgili olarak Woolf’un kardeşi Vanessa, “Annemin portresi düşünebileceğimden çok daha ona yakın. Ama böyle mezardan geri gelmesi acı verici.” demiştir.

Annesinin kıyafetleriyle verdiği poz

Annesinin ölümü ile birlikte ağır bir sinir hastalığına tutulan Woolf korkunç sesler duyduğunu iddia etmiş ve insanlardan korkmaya başlamıştır.

Virginia Woolf Özgürlükçü gruplarla birlikte


1904 yılında  Bloomsbury grubuna katılır. Bu grupta pek çok ünlü edebiyatçı ve sanatçı bulunmaktadır ve cinsel konulardaki son derece özgürlükçü tavırlarıyla tanınır.

Virginia Woolf Eşcinseldi

Woolf, eşcinseldi ve bunu saklama gereği de duymadı. Bazı eserlerinde bunun izlerini sürmek mümkün.

Vita Sackville-West’le yaşadığı lezbiyen aşk “edebiyat tarihinin en uzun ve en nefis aşk mektubu” olarak nitelendirilen Orlando kitabına konu olmuştur.

Virginia Woolf’un İntihara sürüklenişi

Virginia Woolf, yaşamı boyunca kendisini sürekli olarak rahatsız eden psikolojik sorunlarla boğuştu. Yazarlık kariyerinde çoğu kez kendisini yetersiz gördü. Bir yandan da yaklaşan dünya savaşının ayak sesleri yüzünden büyük bunalımlara girdi.

İntiharında da bunlar etkili oldu.

Virginia Woolf’un İntihar mektubu

“En sevdiğim,

Yeniden delirmek üzere olduğuma eminim. O korkunç dönemlerden birine daha göğüs gerebileceğimizi sanmıyorum. Ve bu sefer toparlanamayacağım. Sesler duymaya başladım ve dikkatimi toplayamıyorum. Ben de yapılabilecek en iyi şey gibi görüneni yapıyorum. Sen bana mümkün olan en büyük mutluluğu verdin. Biri her ne yapabilirse hepsini yaptın. İki kişinin bizden daha mutlu olabileceğini düşünmüyorum, ta ki bu korkunç hastalık gelene kadar. Artık mücadele edemiyorum. Hayatını berbat ettiğimi, bensiz çalışabileceğini biliyorum. Ve yapacaksın, biliyorum. Görüyorsun, bunu bile düzgün bir şekilde yazamıyorum. Okuyamıyorum. Söylemek istediğim şey şu; hayatımın bütün mutluluğunu sana borçluyum. Bana karşı hep sabırlıydın ve inanılmaz bir şekilde iyiydin. Bunu söylemek istiyorum – herkes biliyor. Eğer biri beni kurtarabilseydi, o sen olurdun. Senin iyiliğinin kesinliği dışında her şey benden gitti artık. Hayatını daha fazla mahvedemem.

Sanmıyorum ki başka iki kişi bizim olduğumuz kadar mutlu olabilsin.”




Kaynak: http://www.milliyetsanat.com/haberler/edebiyat/virginia-woolf-un-calkantili-hayati-hakkinda-8-sey/9201

  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

"Varlığımız Sırlarımızdan İbaret!"

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir