Klass – Ilmar Raag


Klass-Ilmar Raag-metin-arslan-merdiven-alti-yazar

Klass (Sınıf)

Yönetmen: Ilmar Raag

Senaryo: Ilman Raag

Oyuncular: Vallo Kirs, Pärt Uusberg, Lauri Pedaja

Yapım: Estonya (2007)

Neden izlenmeli: Eğitim şart.

Joosep, arkadaşları tarafından pek sevilen birisi değildir.  Sınıfında hep dışlanmakta ve tartaklanmaktadır. Kaspar, Joosep’e karşı olan bu arkadaş grubu içerisinde olmasına karşın taraf değiştirerek Joosep’in yanında olmaya başlar. Bu aşamadan sonra bu iki arkadaş, sınıftaki çocuklara karşı savaş vermeye başlar.

Haneke filmlerinden tanık olduğumuz ‘’seyirciyi rahatsız eden’’ filmler kategorisinden bir film Klass.  Gerçek hikayelerden uyarlanan film, başından itibaren sonunu sizi belli ediyor ve bu sona nasıl sürükleneceğini yönetmen, tercih ettiği yakın plan çekimleriyle, sert ve boğucu arka planıyla gösteriyor. Mekan olarak genelde ev ve okul arasında sıkışmış iki karakter görüyoruz. Joosep içine kapanık, tepkisiz, kendisine yapılan şiddete karşı koymayan karakterde olmasına karşın, babası tam tersine, evinde asker kıyafetleri giyen, silahlarla vakit geçiren militarist bir karakterdir. Kaspar ise babaannesiyle birlikte yaşamaktadır. Sınıftaki çocuklar bir olaydan sonra Joosep’i ispiyoncu olduğunu düşünür ve her sabah okulda onu döverek özür diletirler. Kaspar bir kaç denemesinde Joosep’in dayaktan kurtulmasını başarsada tamamen kurtaramaz. Sonunda Kaspar ve Joosep’e yapılan olay, kaçınılmaz sonu getirir.

Eğitim, dünyanın en büyük sorunudur. İnsanların ergenlik döneminde yaşadığı lise yılları karakter gelişimi açısından önemlidir. Bu bağlamda Joosep’in marka kültürüne karşı kişiliğin önemini anlattığı sahne önemlidir. Lise yıllarınızı hatırlayın sınıfta yapılan yanlış bir şey olduğunda herkes sessiz kalırdı. Doğruyu söyleyen bir kişi olursa o dışlanırdı. Bu durum toplumların,güç kimde ise ondan yana olma, bildiği gerçek karşısında susma, tepki vermeme, tepki vereni ise dışlama olayını lise yıllarından öğrenmeye başladığını gösteriyor. Yönetmen, bu sistem içerisinde ezilenin ve ezilenden yana olanın bir şekilde kendi adaletini sağlayacağını, yüzümüze sert bir gerçeklikle çarpıyor.



Metin Arslan

  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

.”Merdiven Altı Yazar”

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir